Lejárt kaják: bízhatsz az orrodban?

Az egyetemi koleszban valószínűleg az sem zavart, ha a hűtődből lábon hajtottad ki a lejárt szavatosságú kajákat. Ha a helyzet azóta megváltozott, olvass tovább.

hirdetés

Most, hogy már mást is tudsz főzni mint rántottát, biztosan tudod, mit jelent a lejárati idő. És hogy meddig lehet fagyasztóban tárolni a húst (a hiszed, ha nem, a válasz erre nem az, hogy örökké).

HOGYAN FEJTSD MEG A LEJÁRATI DÁTUMOT?

Minőségét megőrzi: tiszta ügy. Ez a dátum azt jelzi, amikor a boltok már nem árusíthatják a terméket és az élelmiszer ténylegesen romlásnak indul. Általában további pár napig még fogyaszthatóak maradnak, persze ha a szaguk és kinézetük változatlan.

Best Before: de ha külföldön jársz, ez a dátum nem azt jelzi, mikor válik fogyaszthatatlanná az étel. Csupán azt az időpontot jelöli, amíg a termék kiváló ízű és minőségű. Ez a fajta jelölés tartós élelmiszereknél gyakori, mint például a mustár vagy majonéz, így a lejárati időpont után is még fogyaszthatóak egy ideig, bár az ízük és állaguk kicsit megváltozhat.

A TÖKÉLETES HŐMÉRSÉKLET

A hőmérséklet nagyon lényeges kérdés, ha az ételek tárolásáról van szó. Ha a hűtő vagy a fagyasztó nem elég hideg, káros baktériumok fertőzhetik meg a kajákat. Ügyelj arra, hogy a hűtőd hőmérséklete 0.5 és 3 Celsius fok közé legyen beállítva, a fagyasztó pedig -17 Celsius fokra. Ha melegebb, csak a tűzzel játszol. Ehhez szükséged lesz egy hőmérőre, de ezt bármelyik háztartási boltban olcsón beszerezheted.

ÉTELENKÉNT VÁLTOZIK

Íme néhány tipp, hogyan tárold a leggyakrabban használt alapanyagokat:

Hús: Minél magasabb a zsírtartalma, annál könnyebben romlik. Ha vásárlás után azonnal hűtőbe teszed, a ’minőségét megőrzi’ dátumig rendben kell, hogy legyen. A hús a fagyasztóban tovább eláll, de nem az idők végezetéig. A fagyasztott marhahúst 3, a disznóhúst 6 hónapnál tovább ne tárold fagyasztóban. A bárány, baromfi, borjú és vadhús 8-12 hónapig is eláll fagyasztva. Alaposan csomagold be és lezárható műanyag zacskóba helyezd. Így megakadályozod, hogy kiszáradjon vagy megromoljon.

Sajt: a lejárati ideje nagyban függ a típusától, de íme néhány tipp: A szeletelt, zacskózott sajtok akár 1-2 hónapig is elállnak. A tömbben vásárolt csak 3-4 hétig fogyasztható, lereszelve pedig mindössze 5-7 napig. A camambert és a közepesen puha sajtok 1 hétig bírják. A keményebbek, mint a cheddar 1 hónapig nem romlanak meg, de lehet, hogy kicsit bepenészednek. Ebben az esetben a penészfoltot a körülötte lévő pár centis résszel vágd ki.

Tésztaszósz: Lehet házi vagy bolti, a különböző tésztaszószok mindössze 3-4 napig fogyaszthatóak az elkészítésük vagy felnyitásuk után. Még ha jól néz is ki és jó az illata is, dobd ki, mert a számodra láthatatlan baktériumok már elkezdtek dolgozni.

A só, a cukor, a méz, a keményítő és a legtöbb rizs szavatossága gyakorlatilag sosem jár le, ha hideg és száraz helyen tárolod. Az egyetlen kivétel a barna rizs: ennek magasabb az olajtartalma, ezért dobd ki, ha már avas a szaga.

Forrás: MH; Kép: Europress

 

oszd meg

Értékelés:
(0 szavazat)
Kövess minket a facebookon is!
aferfi.hu facebook
Megjelent: 3707 alkalommal

Szeretne hasonló cikkeket olvasni?

Értékelje a munkánkat és lájkoljon minket!