A jövő rombolója

Elkészült a brutális hadihajó.

hirdetés

A hadsereg és a katonáskodás mindig is férfias dolgok voltak. Hazánkhoz képest a nagyhatalmak dollár milliárdokat áldoznak minden évben a haditechnikájuk naprakésszé tételére. A legújabb fejlesztésével az amerikai haditengerészet bátran mondhatjuk, hogy belépett a 21. századba. A Zumwalt hajóosztály első egységét, egyben névadóját, a USS Zumwaltot (DDG-1000) több mint tízezer vendég jelenlétében állította hadrendbe az amerikai haditengerészet

A romboló Elmo Zumwalt tengernagyról kapta a nevét.

USS Zumwalt

hirdetés

A méret a lényeg

Rombolóhoz képest nagyon nagy, vízkiszorítása teljesen felszerelve megközelíti a 15 ezer tonnát. A 14500 tonnás vízkiszorítása mellett eltörpülnek az amerikai haditengerészet eggyel nagyobb méretű hajói: a Ticonderoga-osztályú, 9800 tonnás cirkálók is. Gyors összehasonlítás: a Arleigh Burke-osztály utolsó, harmadik sorozata 9800 tonna körüli, a kínai Projekt 956EM-osztály két hajója 8480, a brit királyi haditengerészet Type 45-ös rombolói 8500 tonnás vízkiszorítással hajóznak. A Zumwalt-osztály 10 méterrel (183 méter) hosszabb is, mint a cirkálók.

A hajó radarkeresztmetszete nagy mérete ellenére megegyezik egy kisebb halászhajóéval.

USS Zumwalt

Letisztult formák

A hajótest és a felépítmény kialakítása, a fegyverzet és a különböző felderítő és önvédelmi rendszerek elhelyezése során a tengerállóság mellett a nehezen észlelhetőség volt a fő szempont. Ennek megfelelően a hajótest – mai szemmel furcsán – befelé dől, csakúgy, mint a hajóorr. Hiányzik a jól megszokott árboc illetve rajtuk a radar- és más antennák erdeje.

Amit lehetett, mindent a felépítmény oldalába építettek be. Az elektronikai felderítő- és zavarórendszerek is rejtettek, csakúgy mint a különböző kommunikációs eszközök. Az új romboló fő fegyverzete és védelme a nehezen felderíthetőség - akárcsak a jóval kisebb, elsősorban parthoz közeli műveltekre optimalizált, kényszerből fregattnak átnevezett Freedom- és Independence-osztályé.

Meghajtás

A hajó géptermeiben két Rolls-Royce MT30 és két kisebb, RR4500 gázturbina kap helyet, melyekhez generátorokat kapcsolnak. A négy generátor egyetlen, integrált energiarendszert alkot, így a szükség szerint lehet a teljes teljesítményüket elosztani az elektronikus hajómotorok és a fegyver-, felderítő-, kommunikációs és önvédelmi rendszerek között. A romboló csúcssebessége meghaladja a 62 km/h-t is.

USS Zumwalt

hirdetés

Fegyverarzenál

USS ZumwaltA romboló nevéhez hűen igazi fegyverarzenállal van felszerelve, köztük a célpontot felismerő cirkálórakétákkal és természetesen tengeralattjáró-elhárító torpedókkal.

Maguk a lövegtornyok is "lopakodó" kialakításúak. A lövegcsövet például el is rejtik, ha nem tüzelnek a hajóágyúval.

USS Zumwalt

Külön érdekesség, ahogy ezt az AP hírügynökség is megjegyzi, hogy a hajó nem csak külseje alapján idézi a sci-fi filmeket: kapitányát James Kirknek hívják - mint a Star Trek sorozat legendás hősét.

 

USS Zumwalt

 

USS Zumwalt

 

USS Zumwalt

 

USS Zumwalt

hirdetés

USS Zumwalt

 

USS Zumwalt

 

USS Zumwalt

 

USS Zumwalt

 

USS Zumwalt

hirdetés

oszd meg

Értékelés:
(2 szavazat)
Kövess minket a facebookon is!
aferfi.hu facebook
Megjelent: 15274 alkalommal

Szeretne hasonló cikkeket olvasni?

Értékelje a munkánkat és lájkoljon minket!